EN

NVO fondo finansuojamas projektas 2022 m.

Ateitininkai: savanorystės skatinimas ir puoselėjimas Lietuvoje

 

Projekto ilgalaikis tikslas – telkti ir stiprinti regioniniu, nacionaliniu lygiu savanorius, esančius ir/ar būsimus Ateitininkų federacijos narius, savanorius.

Ateitininkų federacija įkurta 1910 m., kurios veikla grįsta savanorystės principu. Pagrindinė organizacijos veikla yra ugdyti jaunimą kritiškai mąstančiomis, jautriomis ir veikliomis asmenybėmis, kurios gerbia savo šeimos ir tautos tradicijas, aktyviai dalyvauja kuriant visuomenę ir valstybę. Organizaciją sudaro apie 2000 skirtingo amžiaus narių, veikiančių visoje Lietuvoje bei apie 1000 narių puoselėjančių ateitininkų veiklą Šiaurės Amerikoje bei Europoje bei apie 300 savanorių.
Siekiant gerinti savanoriškos veiklos organizavimo kokybę, auginti jaunąją kartą, puoselėti pilietinę savimonę bei stiprinti esamus narius būtina nuolat tobulinti jų kompetencijas.

Projekto metu planuojama savanorių AF jaunimo vadovų bei AF narių kraštuose kompetencijų ugdymas:

1) įvadinis renginys pradžiamoksliams, skirtas savanorių sąjungų valdybų nariams, vadovams: jaunučių (JAS), moksleivių (MAS), studentų (SAS), sendraugių (ASS), pagrindinių kompetencijų ir įgūdžių, pradedant savanorystės veiklą komandose, ugdymas, apimantis laiko planavimo, projektų ruošimo, veiklų įgyvendinimo, komunikacijos, lėšų ir narių telkimą.

2) Seminarai apie darbą komandoje ir lyderystę. Vykdant narių bei savanorių telkimą svarbu žinoti, kaip teisingai organizuoti darbą komandose, atsižvelgiant į kiekvieno komandos nario kompetencijas, deleguoti užduotis ir taip atskleisti galimą nario potencialą, prisiimant vis daugiau atsakomybės už save patį bei už komandos draugą - svarbu jausti buvimo komandos dalimi svarbą, suvokti viso to pridėtinę vertę. Savanorių sėkmingas augimas priklauso nuo komandos lyderio. Pastarajam tenka nemenka užduotis, gebėti vesti komandą į priekį, pastebėti galimybes, kai kiti jų nemato ir/ar nesugeba pasinaudoti. Seminaro metu taip pat bus kalbama apie interaktyvaus darbo ir jaunimo įtrauką, neformalaus ugdymo metodus.

3) Seminarai apie psichologinių iššūkių, emocijų valdymą ir komunikacijos įgūdžių tobulinimą. Didelėje savanorių grupėje neįmanoma išvengti ir konfliktinių situacijų ar psichologinių iššūkių, todėl svarbu stiprinti savo žinias ir gebėjimus pastebėti ir/ar imtis prevencinių priemonių siekiant išvengti galimų konfliktinių situacijų. Dauguma jaunimo savanorių vykdo aktyvias veiklas vaikų stovyklose, kassavaitiniuose susitikimuose, kuriuose dalyvauja įvairias patirtis ir įsitikinimus turintis jaunimas, todėl stresinių situacijų valdymas jiems ypač svarbus. Pastebėta, kad daugelio stresinių ar net konfliktinių situacijų galima išvengti, gebant tinkamai reikšti savo mintis. Todėl svarbu kiekvienam savanoriui ugdyti savo kalbėjimo kompetencijas, gebėti aiškiai komunikuoti tarpusavyje, dalintis gerąja patirtimi, rodyti teigiamą pilietinį pavyzdį kitiems.

Projekto metu bus bendradarbiaujame su NVO, ugdymo įstaigų, verslo subjektų, savivaldybių atstovais taip pat įgyvendintos veiklos kartu bei pasidalinta gerąja bendradarbiavimo patirtimi. Ypatingai svarbu bendram tikslui – jaunimo ugdymui, vienyti ir telkti jėgas bei dalintis gerąja patirtimi, kartu auginti vieni kitus šioje srityje. Šiai veiklai vykdyti įdarbintas konkretus atsakingas asmuo, kuris veiklą vykdys ir projektui pasibaigus.
Ateitininkų federacijos veikla yra grįsta savanorystės principu, todėl mūsų organizacijos vienas pagrindinių tikslų yra stiprinti savanoriškos veiklos organizavimą ne tik nacionaliniu, bet ir regioniniu lygmeniu. Žmogus auga, bręsta, sensta – vyksta natūrali savanorių kaita. Todėl svarbu ne tik palaikyti gerą ir tamprų ryšių su jau esamais savanoriais, bet taip pat ir nuolatos ieškoti alternatyvų kaip pritraukti naujų narių, padėti jiems augti ir tobulėti, išdrįsti prisiimti atsakomybes konkrečiose veiklose, vėliau ir įsipareigojimus. Taip savanoris auginamas ne tik kaip komandos narys, bet kartu ir kaip doras ir pagarbus visuomenės pilietis.

Projekto metu planuojama:

1) tęsti Ateitininkų federacijos kraštų lankymą Panevėžio, Telšių bei stiprinti ryšius su Kauno ir Vilniaus vienetais. Susitikimų tikslas uždegti kraštuose gyvuojančius savanorių vadovus, aktyviau veikti ir telkti kitus savanorius;

2) suorganizuoti moksleivių ateitininkų akademiją, kuri įprastai trunka apie 4 d.. Jos metu moksleiviai ne tik tobulina savo intelektualinius, kūrybinius gebėjimus, bet ir pasikrauna gerosios patirties (planuojama apie 70 dalyvių);

3) planuojama organizuoti metinį savanorių vadovų susitikimą – strateginį savaitgalį (IV ket., 50 dalyvių), kurio metu susitinka skirtingų vienetų, valdybų, tarybų, komitetų atstovai, yra peržiūrimas ir vertinamas organizacijos veiklos strategijos įgyvendinimo procesas, aptariami skirtingų darbo grupių ir komitetų bei pavienių organizacijos narių pasiūlymai strategijos projektui. Ši veikla yra itin reikšminga nuosekliam, tęstiniam ir kokybiškam organizacijos veikimui, kurios visos veiklos yra nukreiptos į savanorių telkimą, įtraukimą, jų kompetencijų ugdymą, augimą.

 

Projektas finansuojamas LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos – 23 766, 63 Eur.

NVO fondas

Susisiek

Ateitininkų federacija
Įmonės kodas: 191956728,
Laisvės al. 13,
LT-44238 Kaunas

af@ateitis.lt
Tel.: +370 699 28 557
https://www.ateitis.lt

Korespondencijos adresas
Aušros Vartų g. 12-115,
LT-01303 Vilnius
AF sekretoriato priėmimo valandos
I,III,V – 14-17 val.
II,IV – 14-18 val.