Berčiūnų stogas jau uždengtas!

2020-11-26

Share on Facebook0Share on Google+0

Berčiūnų ateitininkų stovyklavietė: vakar, šiandien, rytoj!

Beveik trisdešimtmetį veikianti Berčiūnų ateitininkų stovyklavietė artėjantį veiklos jubiliejų pasitinka šventiškai - papuošusi pagrindinę stovyklos salę nauju stogu. Nors tai yra tik vienas iš uždavinių, numatytų rengiant stovyklos modernizavimo ir atnaujinimo viziją, sutelkta bendruomenė ir gausios savanorių pajėgos tik įrodo šios stovyklavietės ir joje vykstančio neformaliojo švietimo poreikį bei naudą visuomenei.

Nors karantinas ir dėl jo pasikeitusios stovyklavietėje vykstančių veiklų datos kiek pakeitė planuotą projekto įgyvendinimo planą laiko prasme, projekto tikslas buvo pasiektas viršijant lūkesčius. Be pagrindinio ir didžiausio uždavinio - salės stogo keitimo darbų, taip pat buvo atlikti ir kiti aplinkos tvarkymo darbai: sutvarkyti gėlynai, žolynai, perdažytas vieno iš gyvenamųjų namelių vidus, pakeistos gyvenamųjų namų užuolaidos, įvykdyti kiti kosmetiniai tvarkymo darbai, suteikę stovyklavietei, juose esantiems nameliams ir salei jaukumo ir estetikos.

Projekto įgyvendinimo eiga

Stovyklavietės atnaujinimo darbai pareikalavo daugiau laiko nei tikėtasi, tačiau itin aktyvus bendruomenės įsitraukimas ir skirtingas kartas suvienijęs bendras tikslas padėjo viršyti lūkesčius.

Liepos pabaigoje, Berčiūnų ateitininkų stovyklavietėje savaitę darbavosi sendraugiai ateitininkai. Ši talka vyko prieš vasaros stovyklas, ruošiant stovyklavietę atvyksiantiems vaikams. Buvo atlikti pagrindiniai aplinkos ir patalpų tvarkymo bei valymo darbai, atliekami kosmetiniai tvarkymai, įrangos atnaujinimo darbai. Labai džiaugiamės aktyviu sendraugių, kurių dalis patys dalyvavo stovyklavietės veikloje kaip vadovai, ar dalyviai, įsitraukimu.

Stogo keitimo talka vyko savaitgaliais nuo spalio 8 iki lapkričio 10 dienos, pasiruošimo darbus pradėjus dar vasarą. Šiame, daugiau kaip mėnesį trukusiame etape pakaitomis dalyvavo apie 40 žmonių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų. Pertraukėlių, tarp darbų metu, netrūko pasidalinimų apie gražiausias stovyklavietėje praskriejusias vasaras bei įsimintiniausias pažintis, išmoktas pamokas ar drauge išgyventus nuotykius. Kartu pečius surėmė skirtingos kartos, kurių dalis anksčiau yra susitikę kaip stovyklų vadovai ir/ar dalyviai. Per šį intensyvų laikotarpį buvo pilnai atnaujinta 430 kvadratinių metrų stogo, dengiančio stovyklavietės salę ir taip šis - pagrindinis stovyklavietės traukos centras, kuriame vyksta daugybė veiklų, atgavo jėgas ir yra pasiruošęs priimti dar daugiau besišypsančių vaikų ir suteikti jiems auginantį ir džiuginantį vasaros nuotykį!

Vasaros laikotarpiu stovyklavietėje vyko įvairūs renginiai, kurių dalyviai buvo supažindinti su stovyklavietės atnaujinimo vizija, rėmėjais ir bičiuliais, su kurių pagalba bus keičiamas Berčiūnų stovyklavietės salės stogas. Birželio mėnesį vyko jaunųjų vadovų kursai (34 dalyviai), skirti ugdyti Ateitininkų federacijos jaunuosius lyderius, ugdant jų kompetencijas tapti vadovais vaikams skirtuose renginiuose. Liepos ir rugpjūčio mėnesiais vyko Moksleivių ateitininkų vasaros akademija (90 dalyvių), jaunųjų ateitininkų sąjungos stovyklos (2 pamainos po 300 dalyvių).

Idėjos sklaida

Berčiūnų ateitininkų stovyklos salės keitimo darbai - vienas iš etapų, skirtų stovyklavietės atnaujinimui ir modernizavimui, todėl ypatingas dėmesys buvo skirtas idėjos sklaidai, vykdomų darbų aptarimui bei rėmėjų ir bičiulių pristatymui.
Projekto įgyvendinimo laikotarpiu sklaida vyko šiais būdais:

Socialiniuose tinkluose:

  • Facebook tinkle informacija buvo dalinamasi Facebook puslapiuose Ateitininkų federacija (2800 sekėjų, 5 įrašai apie projektą), Ateitininkai sendraugiai (630 sekėjų, 2 įrašai apie projektą), Studentų ateitininkų sąjunga (2300 sekėjų, 4 įrašai apie projektą), Moksleivių ateitininkų sąjunga (3000 sekėjų, 3 įrašai apie projektą), Berčiūnų stovyklavietė (1950 sekėjų, 6 įrašai apie projektą).
    Bendrai, šios informacinės žinutės pasiekė daugiau kaip 20 000 socialinio tinklo Facebook vartotojų.
  • Instagram tinkle, paskyrose @ateities_studentas (1000 sekėjų) ir @ateities_moksleivis (740 sekėjų) buvo vykdoma iniciatyva, kurios metu savo istorijose tinklo vartotojai dalinosi kvietimu palaikyti Berčiūnų ateitininkų stovyklavietės atnaujinimo darbus, kartu dalinosi informacija apie šią iniciatyvą. Projekto įgyvendinimo metu, savo istorijose informacija apie įgyvendinamą projektą dalinosi daugiau kaip 50 žmonių.

Bendrai, šios informacinės žinutės pasiekė daugiau kaip 5 000 socialinio tinklo Instagram vartotojų.

Ateitininkų bendruomenės naujienlaiškis

  • Informacija apie projektą, jo įgyvendinimą ir rėmėjus, buvo dalinamasi Ateitininkų elektroninėje konferencijoje, kurios laiškai pasiekia daugiau kaip 1000 ateitininkų visame pasaulyje.
  • Informacine žinute apie planuojamus Berčiūnų ateitininkų stovyklavietės salės stogo atnaujinimo darbus ir Maxima LT, kaip šios iniciatyvos rėmėją, buvo pasidalinta Studentų ateitininkų sąjungos naujienlaiškyje, kurį gauna daugiau kaip 500 bendruomenės narių.

Internetinėje svetainėje www.ateitis.lt

  • Internetiniame puslapyje buvo patalpintos 4 naujienų, pristatančių Berčiūnų ateitininkų stovyklavietės atnaujinimo idėją, salės stogo keitimo projektą, jo eigą, partnerius ir rėmėjus.
O kas toliau?

Berčiūnų ateitininkų stovyklavietė greit švęs savo veiklos 30-metį. Šis jubiliejus, stovyklose užaugusi dalyvių ir vadovų karta bei perduodama patirtis įpareigoja ateitininkų bendruomenę toliau puoselėti kūrybą, bendruomeniškumą ir erdvę augti kuriančią stovyklavietę.

2019 m. birželį vykusios kūrybinės dirbtuvės stovyklavietės atnaujinimo ir modernizavimo klausimams aptarti buvo pavadintos Berčutopija, tačiau turint tvirtą, nuolat augančią, skirtingas kartas apjungiančią bendruomenę ir finansinę pagalbą iš Maxima LT, bei kitų fondų, tikime, kad ši svajonė nuo popieriaus greit persikels į Berčiūnų pušyną ir stovyklavietei bei joje vasarojantiems moksleiviams dar ne vieną 30-metį kurs džiugius atsiminimus bei užaugins dar ne vieną kartą intelektualių, pilietiškų ir visuomeniškų žmonių, norinčių kurti savo bendruomenei.

Už skirtą paramą dėkojame Maxima LT projektui „Mes – bendruomenė“ ir savanoriams ateitininkams!

maxima_lt         af_zenklas

Susisiek

Ateitininkų federacija
Įmonės kodas: 191956728,
Laisvės al. 13,
LT-44238 Kaunas

af@ateitis.lt
Tel.: +370 699 28 557
https://www.ateitis.lt

Korespondencijos adresas
Aušros Vartų g. 12-115,
LT-01303 Vilnius
AF sekretoriato priėmimo valandos
I,III,V – 14-17 val.
II,IV – 14-18 val.